Planujesz wakacje na katamaranie, może masz nawet patent skippera, ale nie chce Ci się zastanawiać gdzie płynąć, czy będzie miejsce, gdzie zrobić zakupy, czy na postoju w zatoce kotwica trzyma czy nie i marzy ci się rejs z kimś, kto ogarnie te tematy za Ciebie….
A może wakacje pod żaglami przyszły Ci do głowy po raz pierwszy i spodobał Ci się ten pomysł? Jeżeli zależy Ci na wysokim poziomie obsługi i korzystaniu z każdej wolnej chwili wakacji, to czarter luksusowego katamaranu ze stałą załogą będzie strzałem w dziesiątkę.
Taka załoga jest zatrudniona na etat na danym jachcie (jak obsługa w hotelu), znają się nawzajem, znają jacht i akwen. Jaką rolę na czarterze pełni skipper, hostessa/steward i kucharz? Przeczytaj…
Skipperzy, to w profesjonalni żeglarze ze wszystkimi niezbędnymi certyfikatami i licencjami żeglarskimi oraz tysiącami mil morskich na liczniku. Skipper zajmie się wszystkimi rzeczami, które dotyczą katamaranu w porcie i na morzu.
Poniżej niektóre z jego obowiązków:
• zaokrętowanie i wyokrętowanie gości (check-in/check-out)- procedury techniczne i operacyjne
• organizacja zwiedzania pobliskich zabytków lub smacznego posiłku w eleganckiej restauracji
• krótka odprawa z gośćmi – przygotowanie do rejsu
• monitorowanie prognoz pogody i warunków morskich
• przygotowywanie codziennych tras rejsu we współpracy z gośćmi
• utrzymywanie katamaranu w doskonałym stanie technicznym i pokładu przez cały czas w czystości, tankowanie, uzupełnianie wody i podłączanie prądu w portach
• obsługa opłat portowych i przekazywanie niezbędnych dokumentów władzom portowym
• skipper zawsze jest gotowy do podzielenia się wiedzą i wyjaśniania wszystkiego, od lin i urządzeń nawigacyjnych po wykorzystanie naturalnych elementów do poruszania się w pożądanym kierunku
• nadzorowanie jachtu przez cały czas gdy postój jest w zatoce na kotwicy
Obowiązki kapitana nie obejmują gotowania (chociaż niektórzy potrafią zaskoczyć), zmywania naczyń, czyszczenia wnętrza, robienia zakupów i opieki nad dziećmi!
Hostessa czy steward, to gospodarz. To osoba, która zrobi wszystko, aby Twoje wakacje były niezapomniane i przyjemne, nie pozostawiając nic do roboty, po prostu masz wypocząć. Hostessa lub steward, utrzymuje czystość na pokładzie, przygotowuje posiłki, sprząta po posiłkach oraz pomagać w wyborze najbardziej odpowiedniej restauracji na kolacje, udzielać porad na temat interesujących miejsc (przewodniki nie zawierają tak wielu informacji z pierwszej ręki). Dodatkowo, jeśli przyjeżdżasz z dziećmi pomoże Ci przy nich w ograniczonym zakresie (ma jeszcze inne obowiązki), ale jednak!
Zadania hostessy i stewarda zależą od liczby gości i zwykle obejmują (ale nie wyłącznie):
• przygotowywanie katamaranu na przyjęcie gości
• powitanie po przyjeździe i pomoc w zakwaterowaniu
• sprawdzanie wyposażenia kuchni, czyszczenie przyborów kuchennych i środków, a także pościeli dla gości
• zakupy żywności (zdarza się czasem, że ktoś z gości towarzyszy hostessie/stewardowi podczas pierwszych zakupów, aby podejmować wspólne decyzje przy wyborze najlepszego jedzenia na podróż, a także pomóc je przewieźć)
• codzienne zakupy
• przygotowanie i podawanie śniadań oraz lunch’u lub kolacji w czasie uzgodnionym z gośćmi, a także kapitanem. Inne posiłki mogą być podawane za dodatkową opłatą.
• zmywanie i odkładanie naczyń po posiłkach oraz sprzątanie salonu
• sprawdzanie i czyszczenie pryszniców i toalet raz dziennie
• możliwość opieki nad dzieckiem. Ponieważ jest to dodatkowy obowiązek, jest to praca dodatkowo płatna i zależy od liczby dzieci i czasu spędzonego na opiece nad dzieckiem
Hostessa czy steward nie są profesjonalnymi kucharzami i nie należy oczekiwać od nich umiejętności równych zawodowemu kucharzowi. Oczywiście są pasjonaci z wrodzonym darem smacznego gotowania, ale nie jest to standard. Nie mniej jednak dołożą oni wszelkich starań, aby zapewnić wszystkim różnorodne menu, bogate w świeże warzywa i owoce, owoce morza i wiele innych.
Doświadczenie morskie hostessy czy stewarda wystarcza, by pomóc podczas manewrów portowych i niektórych pracach na pokładzie. W razie potrzeby pomagają skipperowi podczas manewrów (wchodzenie i wychodzenie z marin, rzucanie kotwicy, tankowanie itp.).
Jakie są więc główne różnice między hostessą/stewardem a kucharzem? Może poniższe zestawienie ułatwiająca podjęcie decyzji, kogo wybrać.
Zadania | Kucharz | Hostessa/Steward |
---|---|---|
Przygotowywanie posiłków | Tyle ile jest wymagane przez gości | Śniadanie + jeden dodatkowy posiłek (lunch lub kolacja) |
Rodzaje posiłków | Wszystkie rodzaje (kuchnia międzynarodowa, lokalna). Inne wymyślne potrawy z uwzględnieniem ograniczeń kuchni na jachcie | Zazwyczaj lokalne, mniej skomplikowane, ale zawsze świeże i zgodne z oczekiwaniami |
Sprzątanie | Tylko kuchnia i salon | Wnętrze jachtu, zarówno kabiny, prysznice i toalety |
Pomaganie skipperowi | Zawsze jako priorytet | Zawsze jako priorytet |
Opieka nad dzieckiem | nie | Możliwa na życzenie, dodatkowo płatna |
Mam nadzieję, że teraz już masz przekonanie graniczące z pewnością, że wakacje na pokładzie katamaranu z profesjonalną załogą, to… wymarzone wakacje!
Żegluję z Blue-Sails już od wielu lat. Karaiby, Madagaskar, Chorwacja, Grecja, Turcja… Ze strony Blue-Sails zawsze mogę liczyć na wsparcie, praktyczną wiedzę o akwenach, profesjonalną obsługę i zaangażowanie. Z przyjemnością polecam!
Piotr Voelkel Członek Zarządu VOX sp. z o.o.